ALAN HAKKINDA
Gıda teknolojisi alanı ülkemizde hatta dünyada yaşanan salgın hastalıkları döneminde gıda analiz, kontrol ve işlemenin önemini görülmektedir.
1-Gıda analizleri için gerekli temel fiziksel-kimyasal işlemler, ham maddelerde ve işlenmiş gıdalarda duyusal, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik kalite kontrol analizleri, üretim süreci kontrolleri, gıda ambalajları, etiketleri ve kontrolleri,
2-Süt ve süt ürünleri, taze meyve sebzeler ve ürünleri, et ve et ürünleri, hububat ve hububat ürünleri, bitkisel yağ, içecekler, çay, özel gıdalar işleme ile ilgili bilgi, becerileri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.
- Alanın Altında Yer Alan Dallar
- 1- Gıda İşleme
EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI
Gıda Teknolojisi alanından mezun olanlar, "Yükseköğretim Kurumları Sınavında" (YKS) başarılı ise lisans programlarına ya da meslek yüksekokullarının ilgili programlarına devam edebilirler. Mezun olan öğrencilerin ek puanları ile yerleşebilecekleri ön lisans programları da mevcuttur. Farklı ölçekte gıda üretimi (süt,et,meyve,sebze,hububat,bitkisel yağ v.b)yapan kamu ve özel firmaların üretim süreçlerinde ve kalite kontrol laboratuvarlarında Gıda Teknisyeni olarak çalışabilirler.
YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARI
Gıda Teknolojisi |
Öğretim Programları |
Öğretim süresi |
ÖNLİSANS |
Arıcılık* |
2 |
Aşçılık* |
2 |
|
Bağcılık |
2 |
|
Bahçe Tarımı* |
2 |
|
Bitki Koruma |
2 |
|
Biyokimya |
2 |
|
Çay Tarımı ve İşleme Teknolojisi* |
2 |
|
Çim Alan Testi ve Yönetimi |
2 |
|
Endüstriyel Bitkiler Yetiştiriciliği |
2 |
|
Endüstriyel Tavukçuluk* |
2 |
|
Fındık Eksperliği |
2 |
|
Fidan Yetiştiriciliği |
2 |
|
Kesme Çiçek Yetiştiriciliği |
2 |
|
Mantarcılık* |
2 |
|
Organik Tarım* |
2 |
|
Ormancılık ve Orman Ürünleri |
2 |
|
Pazarlama* |
2 |
|
Peyzaj ve Süs Bitkileri |
2 |
|
Seracılık |
2 |
|
Sulama Teknolojisi |
2 |
|
Süs Bitkileri Yetiştiriciliği |
2 |
|
Süt ve Besi Hayvancılığı |
2 |
|
Şarap Üretim Teknolojisi |
2 |
|
Tarım* |
2 |
|
Tarım Makineleri |
2 |
|
Tarımsal İşletmecilik |
2 |
|
Tarımsal Ürünler Muhafaza ve Depolama Teknolojisi |
2 |
|
Tarla Bitkileri |
2 |
|
Tıbbi ve Aromatik Bitkiler |
2 |
|
Tohumculuk* |
2 |
|
Gıda Teknolojisi |
Öğretim Programları |
Öğretim süresi |
LİSANS |
Beslenme ve Diyetetik* |
4 |
Gıda Teknolojisi* |
4 |
|
Yiyecek İçecek İşletmeciliği |
4 |
|
Organik Tarım İşletmeciliği* |
4 |
|
Gastronomi |
4 |
|
Gastronomi ve Mutfak Sanatları |
4 |
|
Konaklama İşletmeciliği* |
4 |
|
Konaklama ve Turizm İşletmeciliği |
4 |
|
Seyahat İşletmeciliği |
4 |
|
Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği |
4 |
|
Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik |
4 |
|
Turizm Rehberliği |
4 |
|
Turizm ve Otel İşletmeciliği |
4 |
|
Turizm ve Otelcilik |
4 |